15 aprilie 2007

Fericirea poate fi o festa a memoriei….



Majoritatea urarilor cu ocazia sarbatorilor de iarna transmit... fericire, bucurie, voie buna. Ati fost vreodata curiosi in ce masura se implinesc toate acestea…in ce grad… sa fim seriosi, ca doar sunt la moda controalele si monitorizarile..evaluarile… evaluari de proiecte, controale de eficienta, monitorizari ale diferitelor evenimente in derulare…cuvinte curente in media….dar daca v-as intreba acum: frate..tu cat de fericit esti? Esti bine? ….Uni veti raspunde probabil cu .”.binisor”, alti..cu “mai fata…eu m-am cam saturat de
Romania”…si printre optimisti am nota si un “sunt pe val”….

Eu va propun un experiment: luati la purtator un carnetel. Setati alarma de la telefon sa sune din ora in ora si notati starea voastra in acel moment….. cercetarile arata ca memoria joaca adesea feste si raspunsurile pomenite mai sus sunt in fapt rezultatul unor evaluari globale……si nu reflecta acurat raportul real al starilor voastre de bine…

Spre exemplu Schwartz N. in “Judgements of relationship satisfaction”(1988) a descris un experiment pe care l-a realizat in privinta gradului de multumire in viata cu profesorii de la scolile de cartier, si cu cei de la scolile bogate. El a oferit acestora un palm organizer (un fel de calc de buzunar) care emitea din ora in ora un semnal. Cand profesorii auzeau semnalul, marcau pe ecran cat de fericiti sunt.


Rezultatele au aratat ca profesorii din zonele sarace nu erau constienti de faptul ca mediul de lucru le strica buna dispozitie iar colegii de la scolile bune subestimau placerea pe care le-o aducea munca. Ambelor grupuri le mergea prost: unii nici nu se gadeau sa-si caute un alt post mai bun, ceilalti nu stiau cat de bine le merge si erau mai nemultumiti decat ar fi trebuie sa fie……

Asa ca luati-va acum canetelul si notati…..fericirea poate fi o festa a memoriei….dar o sa vedeti ca si nefericirea poate fi de asemeni o festa a memoriei…nice to remember!

Un comentariu:

Anonim spunea...

mi-a placut articolul ;)