20 aprilie 2007

„Masacru la Viginia Tech”-permisul de port-arma in Romania


„Sunt mai mult de 32 de persoane a caror viata a sfarsit in oroare si eroism in masacrul de la Virginia Tech” incepe articolul pe care l-am citit recent pe websiteul CNN despre tragedia care a avut loc saptamana trecuta într-o universitatea americana. Autorul, care s-a sinucis dupa ce a a omorat atatia oameni, era cunoscut ca fiind singuratic, un om care se remarca prin faptul ca era foarte retras, un om caruia i s-a recomandat sa consulte un specialist.

Cineva apropiat mie imi spunea recent „si crezi ca la noi nu se va intampla asta cat de curand?”...... Pai nu se va intampla, si asta nu pentru ca noi nu am avea „potential” ci pentru ca legislatia romaneasca este mult mai buna in privinta permisului de port arma. E simplu sa trageti repede cu ochiul aici: www.politiaromana.ro/acte_necesare_permis_arma.htm.

Dintre demersurile si actele cerute evidentiez paragraful e. aviz psihologic din care să rezulte că solicitantul este apt să deţină, să poarte şi să folosească arme şi muniţii letale, eliberat cu cel mult 12 luni înaintea depunerii cererii, de un psiholog autorizat pentru efectuarea unor astfel de teste, atestat în condiţiile legii;

Aici avem asa:
-obligativitatea ca acest examen sa fie efectuat
-psihologul care examineaza nu poate avea orice specialitate ci trebuie sa fie acreditat de către Colegiul Psihologilor din Romania pe domeniul Apararii si Sigurantei Nationale.

Acest examen este unul foarte serios .Sau ar trebuie sa fie....chiar ieri am fost intrebata de o doamna doctor care incerca sa faca un favor, daca pot elibera avize de port arma. Dansa avea deja banii la ea, numele si cnp-ul pe care urmau sa fie scrise avizele. Oamenii nu erau din Bucuresti... si nici nu aveau de gand sa se lase examinati.... din lipsa de timp am inteles. Seful lor spunea ca toti sunt ok..... nu trebuie sa-mi fac probleme. Imi fac probleme de fiecare data cand opinia personala neavizata este confundata cu un act profesionist ce presupune foarte multa responsabilitate!...Trist, revoltator, periculos.....spuneti voi cum se numeste asta...

Niciun comentariu: